Relivopan (lachgas)

Relivopan is nog niet (overal) in Nederland beschikbaar. Als dit een vorm van pijnverlichting is die wil gebruiken, bespreek dit dan tijdig.Relivopan is een mengsel van lachgas en zuurstof wat ingeademd wordt via een masker. Het heeft een kortdurend pijnstillend effect. Het gas zorgt dat er geen pijnprikkels van de baarmoeder naar de hersenen kunnen worden doorgegeven.Lachgas wordt op de volgende maniier toegediend: wanneer je behoefte hebt aan pijnstilling, adem je kortdurend via een masker lachgas in. Het pijnstillende effect treedt vrijwel direct op en houdt enkele minuten aan. Met dit systeem heb je zelf de controle over de pijnbestrijding;

Effect tijdens de bevalling:Lachgas heeft een hele snelle werking maar het effect houdt kort aan.Het is niet zo dat je helemaal geen pijn meer voelt, maar de scherpe kantjes gaan voor een korte periode van de pijn af.Het feit dat je zelf kunt bepalen of en hoeveel gas je inademt geeft een grote mate van controle wat veel barende vrouwen prettig vinden.
Voordelen:Lachgas is een eenvoudige vorm van pijnstilling die makkelijk is toe te dienenNadelen:Voor de moeder:Sommige vrouwen krijgen een droge mond en vinden dat erg onaangenaam. De meeste vrouwen worden wat licht in hun hoofd, je kan in enige mate duizelig worden. Misselijkheid en braken worden als bijverschijnselen genoemd maar komen ook vaak voor tijdens de bevalling zonder pijnstillende medicijnen.
Voor de baby:Voor de baby is er geen nadeel van deze vorm van pijnbehandeling
Tijdens welke fase van de bevalling:Lachgas kan op ieder moment van de ontsluitingsfase gegeven worden. Lachgas heeft effect op de controle die je over je spieren hebt. Tijdens het persen kan je daarom geen gebruik maken van lachgas.Thuis of in het ziekenhuis:Lachgas wordt altijd in het ziekenhuis toegepast.