TENS

TENS is een apparaatje dat weeënpijn zodanig beïnvloedt dat de intensiteit van de pijn minder wordt. TENS staat voor Transcutane Elektro Neuro Stimulatie. Als je weeën hebt, stuurt je lichaam pijnsignalen naar je hersenen. Het apparaatje blokkeert deze prikkels via lichte elektrische pulsen.De GeboorteTENS is een op batterijen werkend doosje. Bij de bevalling plak je aan weerskanten van je ruggenwervel vier elektroden (extra large om een zo groot mogelijk gebied te bestrijken) waardoor het apparaatje de pijnprikkels uit het bekken en de baarmoederstreek opvangt. De tinteling in de zone rondom de elektroden stel je in op een voor jou prettig niveau.

Effect tijdens de bevalling:Je kan het TENS apparaat zelf bedienen vanaf het moment dat je de weeen pijnlijk vindt. Je schakelt het apparaat in zodra je de wee op voelt komen en zet het na de wee weer uit.
Voordelen:Met TENS kan je zelf bepalen wanneer en hoeveel prikkel je jezelf toedient tijdens de weeen. Je wordt er niet suf van en zodra je het apparaat uitschakelt is het effect weer weg. Het heeft geen nadelig effect op moeder of kind.
Nadelen:Je kan niet met het TENS apparaat onder de douche of in bad. De prikkeling in de rug is niet voor iedereen even prettig.
Tijdens welke fase van de bevalling:Aangeraden wordt om het apparaat al in het begin van de bevalling te installeren en uit te proberen hoe het het meeste effect voor je heeft. Dan heb je er tijdens de heftigste periode meer aan.
Thuis of in het ziekenhuis:TENS kan zowel thuis als in het ziekenhuis gebruikt worden
Vergoeding door verzekeraars:De meeste verzekeraars vergoeden TENS vanuit de aanvullende verzekering