Steriel water injecties

Steriel waterinjecties werken goed om lage rugpijn tijdens de bevalling te verminderen. In Scandinavië wordt deze techniek al sinds 1980 in de verloskunde gebruikt.Het pijnverminderende effect wordt verkregen door injecties met steriel water in de huid van de onderrug te plaatsen. De duur van het pijnstillende effect  varieert van 15-20 min tot ongeveer 2 uur.
Deze manier van pijnbehadneling is op dit moment nog niet in Nederland verkrijgbaar, behalve in 1 ziekenhuis in Almelo. Er wordt onderzocht of, en hoe, het veilig in Nederand kan worden toegepast.

Effect tijdens de bevalling:Waterinjecties in de huid van de onderrug is een eenvoudige pijnbehandeling tegen lage rugpijn tijdens de bevalling. Pijnvermindering treedt snel op, meestal al meteen na de toediening van de injecties. Het effect kan volgens internationaal onderzoek wel 45 minuten tot 2 uur aanhouden.De methode is vooral geschikt voor een korte, snelle actie bij vrouwen die veel rugpijn ervaren tijdens de bevalling.
Voordelen:Het uitvoeren van waterinjecties is eenvoudig, het werkt snel en kan meerdere malen herhaald worden.
Nadelen:Het inspuiten van het water  is pijnlijk. Het is het beste om de injecties snel na elkaar en tijdens een wee te plaatsen. Je merkt de pijn dan minder op.
Tijdens welke fase van de bevalling:Omdat het effect niet lang (maximaal 2 uur) aanhoudt, is het vooral geschikt om te gebruiken aan het einde van de ontsluiting, hoewel het indien nodig herhaald kan worden. Ook kan het een uitkomst zijn voor vrouwen die in afwachting zijn van andere manieren van pijnbehandeling zoals een ruggenprik.
Thuis of in het ziekenhuis:Steriel water injecties kunnen zowel thuis als in het ziekenhuis gegeven worden. Niet iedere zorgverlener heeft er ervaring mee. Bespreek je eventuele wens tot deze vorm van pijnstilling al tijdens de zwangerschap met je verloskundige of gynaecoloog.